vzw Bitna in de pers

Vzw Bitna helpt mensen in nood. “Wij hebben hier alles van kleren in verschillende maten tot pampers voor baby’s.”

 • HLN regio De Haan
 • Leen Belpaeme 
 • 14 oktober 2019 
 • 08u00
Katia Paret en Isabelle Fléderik houden samen met Kris Malfroidt, Frank Herman en Anissa Claes de vzw draaiende
 Benny Proot. Katia Paret en Isabelle Fléderik houden samen met Kris Malfroidt, Frank Herman en Anissa Claes de vzw draaiende

DE HAAN Vzw Bitna werd iets meer dan een jaar geleden opgericht in De Haan om mensen in armoede te helpen. Na een jaar is duidelijk dat er een grote nood is aan hulp voor mensen die na een crisissituatie niets meer hebben. De vrijwilligers van Bitna hebben dan ook al zo’n 60 gezinnen uit de nood geholpen met kledij, speelgoed of soms voedsel en babyspullen. “Crisis is onze specialiteit. Als we opgebeld worden kunnen we op enkele uren tijd een pakket maken met alle spullen die mensen in eerste instantie nodig hebben”, licht ondervoorzitter Isabelle Flédérik toe.

De vzw heeft ondertussen al een donatiestation ingericht waar alle spullen die ze krijgen gesorteerd wordt en klaarstaat te wachten op mensen die het echt nodig hebben. “We hebben alle kleren gesorteerd op maat. Als er mensen langskomen om kleren op te halen, kunnen ze dus als het waren shoppen in hun maat. We begeleiden ondertussen tientallen gezinnen in een langdurig traject. Zij mogen drie maanden langskomen om kleren op te halen voor het volgende seizoen. Bedoeling is dat ze geld uitsparen die ze nodig hebben voor andere dingen. Met het oog op de feestdagen en sinterklaas willen we ook speelgoed uitdelen. Tijdens zo’n moment nemen we ook altijd tijd om eens rond tafel te zitten en te luisteren hoe het gaat met de gezinnen. Als we horen dat er problemen zijn proberen we hen toe te leiden naar de juiste instanties. Als het nodig is gaan we ook mee”, vertelt Isabelle.

De vzw wil vooral op lange termijn de gezinnen begeleiden en ondersteunen waar nodig, maar daarnaast zijn ze zich ook gaan specialiseren in crisissituaties. “We krijgen regelmatig telefoontjes van verschillende diensten zoals het CAW of kind en gezin. Het gaat dan om verschillende situaties zoals uithuiszettingen, brand of huiselijk geweld waarbij mensen soms niets meer hebben. Door ons netwerk konden we ook al eens opvang regelen voor enkele dagen toen mensen op straat terechtkwamen.”

De vzw is ondertussen nog op zoek naar vrijwilligers om het extra werk aan te kunnen. “We hebben geprobeerd om onze werking stelselmatig uit te bouwen, maar de vraag is enorm groot. Momenteel zijn we met vijf mensen die alles draaiende houden, maar wat extra helpende handen is zeker welkom. We organiseren volgend jaar op zaterdag 14 maart ook een benefiet om extra middelen in te zamelen. We zouden graag nog voor de eindejaarsfeesten extra centen inzamelen zodat we de gezinnen iets extra kunnen geven voor de feestdagen.”

Bitna kon ondertussen al vier gezinnen terug op weg helpen. Isabelle weet waar ze over spreekt. “Ik werk vanuit mijn eigen ervaring. Ik ben zelf zwaar ziek geweest en ik moest tegelijkertijd voor mijn kinderen zorgen. Ik heb zelf alles meegemaakt en er doorgekomen. Vanuit die ervaring wilde ik iets terugdoen.” De vrijwilligers zijn ambitieus naar de toekomst toe. “We willen ons werk verder zetten maar ook tegelijk ook nog meer inzetten op sensibilisering en terugkoppelen naar de politiek wat de invloed zijn van hun beslissingen voor de mensen in de praktijk”, vertelt Isabelle.

Meer info via bitnavzw@gmail.com of via http://www.vzwbitna.be.

Colsol krijgt extra voedsel na diefstal. “We moesten tien gezinnen in de kou laten staan na inbraak”

 • HLN regio De Haan
 • Leen Belpaeme 
 • 03 oktober 2019 
 • 14u47
vzw Bitna zorgde ervoor dat Colsol 260 kilogram voedsel extra kon uitdelen aan mensen in armoede
 Benny Proot. vzw Bitna zorgde ervoor dat Colsol 260 kilogram voedsel extra kon uitdelen aan mensen in armoede

OOSTENDE Afgelopen weekend werden heel wat voedingswaren gestolen bij armoedeorganisatie Colsol in Hangaar I waardoor meer dan tien gezinnen maandag met lege handen naar huis moesten keren tijdens de voedselbedeling. Bij vzw Bitna deden ze een oproep naar het Nederlandse bedrijf Megafoodstunter en die doneerden 260 kilogram voedsel voor de Oostendse organisatie. “Alle hulp is welkom. Mensen slapen zelfs in hun auto om hier ’s morgens als eerste aan de deur te kunnen staan.”

De vraag naar voedselpakketten is groot in Oostende en dat voelt ook Colsol. Tot overmaat van ramp werd afgelopen weekend dan nog eens ingebroken en werden twee diepvriezen volledig leeggeroofd. “Ondertussen blijkt dat er waarschijnlijk meer dan één persoon is langs geweest zaterdagnacht. Iemand heeft ’s avonds licht gezien en de deur is waarschijnlijk de ganse nacht blijven openstaan na de eerste inbraak waardoor het pad vrij was voor anderen”, vertelt Dominique Degraeve van Colsol. Het gevolg was dat de organisatie maandag een pak minder eten had om uit te delen aan gezinnen in nood. “We kregen gelukkig extra voedsel via andere organisaties zoals de Lichtbaken, Sint Vincentius en De Antenne. Dat was knap van hen. We moesten uiteindelijk zo’n tien gezinnen met lege handen naar huis sturen.” Donderdag was er een nieuwe bedeling, maar gelukkig kreeg Colsol ’s morgens naast de gewone donaties ook 260 kilogram extra voedsel via Bitna, een vzw uit De Haan. “Ik ken Dominique en toen ik het verhaal las van de inbraak heb ik een oproep gedaan naar een Nederlands bedrijf. Jan Van Dijck was onmiddellijk te vinden om een donatie te doen. Uiteindelijk krijgen ze 260 kilogram voedsel, het gaat zowel om vlees, groenten als andere diepvriesproducten”, vertelt Isabelle Flédérik.

De donatie komt op tijd. “Normaal gezien is het iets rustiger aan het begin van de maand, maar tijdens de vorige bedeling hebben heel wat mensen niets gekregen. We zien tegenwoordig zelfs dat mensen in hun auto slapen om ’s morgens zeker als eerste aan de deur te staan. We gaan nochtans pas om 11 uur open, maar ze willen de eerste in de rij staan om zeker iets te krijgen”, vertelt Dominique.

Zware brand vernielt rijwoning van mama en kind

 • HLN regio De Haan
 • Mathias Mariën en Bart Boterman 
 • 09 maart 2019 
 • 21u13
De brandweer had het vuur snel onder controle, toch is de woning onbewoonbaar.
Benny Proot. De brandweer had het vuur snel onder controle, toch is de woning onbewoonbaar

DE HAAN Op de Nieuwe Steenweg in De Haan is zaterdag rond 19 uur een zware brand uitgebroken. De rijwoning is onbewoonbaar. “De bewoonster en haar kindje kunnen voorlopig terecht bij familie”, zegt burgemeester Wilfried Vandaele (N-VA). 

De brand ontstond op de eerste verdieping van de woning. De bewoners, een mama en haar kindje, waren op dat moment niet thuis. De felle wind wakkerde het vuur aan. Het sloeg al snel uit de woning en veroorzaakte zware schade. De brandweer had de situatie relatief snel onder controle, maar kon niet vermijden dat de woning onbewoonbaar is. Burgemeester Wilfried Vandaele ging persoonlijk een kijkje nemen. “De politie en brandweer hebben zeer goed werk geleverd. Er raakte gelukkig niemand gewond. De mama en haar kindje kunnen voorlopig terecht bij familie”, zegt Vandaele. 

De brandweer had het vuur snel onder controle, toch is de woning onbewoonbaar.
 Benny Proot. De brandweer had het vuur snel onder controle, toch is de woning onbewoonbaar.

BITNA vzw uit De Haan, een hulpplatform voor mensen in een crisissituatie, laat intussen weten dat er reeds stappen zijn ondernomen om de mama en het kind te helpen met kledij en benodigdheden. 

Locatie Jasmijnlaan 7 8420 De Haan België Telefoon +32 471/05.25.93 E-mailadres bitnavzw@gmail.com Openingstijden Maandag Gesloten Dinsdag 9 u - 16 u Woensdag 9 u - 16 u Donderdag 9 u - 16 u Vrijdag 9 u - 16 u Zaterdag 10 u - 13 u Zondag Gesloten
%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close